Noutăți

« Назад

Guvernul a decis reducerea numărului instituţiilor cu funcţii de control


Cabinetul de miniştri a aprobat în şedinţa de Guvern unele ajustări şi modificări la cadrul normativ, în special la Legea nr. 131 privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător. Potrivit noilor prevederi, numărul organelor cu funcţii de control va fi redus esenţial. Astfel, din 33 de instituții de control existente în prezent, vor rămâne doar 11, precum şi 5 regulatori independenţi.

 

Scopul reformei organelor cu funcții de control este diminuarea poverii administrative asupra mediului de afaceri, eliminarea situațiilor de abuz, eficientizarea și transparentizarea controlului de stat. „Prin acest proiect se reduce numărul entităților cu funcţii de control, se asigură predictibilitate şi transparență în efectuarea controalelor de stat, care nu mai lasă loc pentru corupţie", a menţionat Prim-ministrul Pavel Filip.

 

Reforma sistemului controalelor de stat a fost pornită acum câteva luni prin instituirea moratoriului asupra controlului de stat şi aprobarea amendamentelor la procedurile de control. Acum este inițiată și reforma instituțională care vizează toate organele cu funcții de control în domeniul activităţii de întreprinzător. Decizia respectivă a fost precedată de întâlniri cu mediul de afaceri pe platforma Consiliului Economic. Comunitatea de afaceri a susținut și a dat o apreciere înaltă proiectului, care are potențial considerabil de îmbunătățire a mediului de afaceri.

 

O inovație a reformei sunt reguli mai dure pentru cei care inițiază și efectuează controlul, dar și sancționarea dură a acestora, inclusiv cu amendă, în caz de abuzuri. O altă novație ar fi crearea Consiliilor de soluționare a disputelor în cadrul tuturor organelor de control, cu implicarea reprezentanților comunității de afaceri.

 

Totodată, reforma presupune comasarea organelor de control după domeniile specifice și tipurile de riscuri, cu o transparență a planurilor anuale de controale, criteriilor de risc stabilite, cu un proces continuu de analiză și evaluare a riscurilor, fiind excluse chiar cele mai mici dublări a ariilor de competență.

 

Proiectul de lege privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător urmează a fi transmis Parlamentului spre examinare şi adoptare.