Noutăți

« Înapoi

Rezultatele sondajului ”Accesibilitatea informației privind controlul de stat” pentru luna septembrie 2016

În contextul evaluării reformelor guvernamentale prin intermediul unei fișe de punctaj transparente și comprehensive (Scorecard) Cancelaria de Stat a elaborat și a plasat pe portalul public www.controale.gov.md, precum și pe site-urile organelor de control un sondaj.

Chestionarul în cauză este alcătuit din 3 întrebări în aşa fel încât să ofere datele atât despre accesibilitatea informației privind controlul de stat cât şi despre opiniile agenților economici vis-a-vis de tematica propusă. Analiza datelor obținute la întrebarea nr.1 arată că 50% din respondenți au căutat  informația privind procedura de control de stat efectuată de Serviciul fiscal de stat, urmată de  CNAM-30,4%, CNAS-23,9%, CNSP-19,5%, Inspectoratul de stat al muncii-17,3%, Serviciul Vamal-17,3%. În luna septembrie respondenții nu au aratat interes față de controale de stat efectuate de Consiliului Concurenței, Comitetul permanent de control asupra drogurilor, Inspectoratul de stat pentru supravegherea producției alcoolice, IPCăpitania Giurgiulești, Autoritatea aeronautică civilă, ANRCETI și CCA, care au format un segment cu un scor de 0%.

În ceea ce privește evaluarea nivelului de accesibilitate a informației 45,6% din totalul respondenților au evaluat cu o notă maximă, 15,2% au apreciat cu nota 4 și 17,3% au pus nota 3. Cu toate că majoritatea respondenților au apreciat cu o notă maximală, nota medie pentru  nivelul de accesibilitate a constituit 3,7 din 5 pentru luna septembrie.